Merlot
De Merlot heeft heel veel fans. Een wijn die doorgaans jong wordt gedronken. Vroeg rijp en vaak hoge opbrengsten. Relatief gezien is deze druif nog niet zo oud. Ergens 19e eeuw is de Merlot ontdekt waarschijnlijk in de Bordeauxstreek. Kalk, klei en koele grond zijn de Merlot wel toevertrouwd. De wijn is fruitig, vol en fluwelig. Dus nog even in herinnering: wat samen groeit dat samen vloeit,… het Westen van Frankrijk aan de Atlantische kust met zeevruchten…. Een kind kan de was doen. Een Bordelaise (visgerecht) wordt met zeer goede rode wijn gemaakt. Het kan ook eenvoudiger, een stukje lam.
De aanbouw van deze druif neemt toe. Op koele, klei en kalk achtige bodems groeit hij het best. Gesteund door de regio’s Pomerol en St Emilion waar illustere Merlots vandaan komen. Het karakter van de druif is redelijk opgeruimd, soepel en fruit van pruim en cassis. Je kan Merlot’s opleggen maar dat is dan zeer de kunst van de wijnmaker (Pétrus bijvoorbeeld). Normaal gesproken wordt de wijn jong gedronken. Als je een Bavette in de pruimenjam zet als marinade en je drinkt er een Merlot bij is het alsof er een Engeltje over je tong piest. Mijn wijn aanbeveling: Chateau la Truffe Pomerol