Champagnes of mousserende wijnen?

De jaarwisseling en ook voor feestelijke momenten worden vaak een Champagne of Mousserende wijn ontkurkt. Wat valt er over deze wijnsoort te vertellen?

Champagne is een wijn die zijn naam te danken heeft aan de regio waar de wijn wordt gemaakt, Champagne dus. Er zit koolzuur in de wijn waardoor er bubbeltjes in het glas te zien zijn. Een vrolijk gezicht want dat hoort bij feestelijk.

Maar er zijn meer regio’s/landen waar Mousserende wijn gemaakt worden. In het verleden heette dit “Methode Champgnoise” tegenwoordig heet het “Methode Traditionelle”.

In Spanje heet het Cava, veelal uit Catalonië en wordt gemaakt van lokaal groeiende druiven. In Duitsland heet de wijn Sekt, veelal van Riesling druiven gemaakt. In Italië is Prosecco het zelfde laken een pak als Champagne. Regio en druif zijn beschermde namen. Dus daarnaast heet het Spumante. Net zoals Crémant naast Champagne een mousserende wijn uit Frankrijk is.