Druivensoorten

Verschillende druivensoorten in een schaal
Verschillende druivensoorten in een schaal
Er zijn maar liefst 40.000 druivensoorten over de wereld verdeeld. Dit hoge aantal heeft ook te maken met dat sommige druivensoorten in verschillende landen wel ongeveer hetzelfde zijn maar anders heten. Als we dat zo bekijken blijven er zo’n 5000 druiven over. Ik houd wel een slag om de arm, omdat zelfs specialisten het niet exact weten.

Van de vele druivensoorten moet wel gezegd worden dat de Vitis Vinifera als stam geldt. Van deze druivenstam worden druiven gemaakt voor de wijnbouw en consumptie. De mens heeft door kruisingen verschillende druivensoorten gekweekt.

Ik ga persoonlijk nog een stap verder; Duitsland is voor mij het beloofde land als het gaat over wijnbouw. De druivensoorten waar Frankrijk een grote binding mee heeft zoals Merlot, Cabernet Sauvignon, Chardonnay en Auxerrois komen steeds meer voor in Duitsland. Die warmtegrens waar we zoveel over spreken trekt steeds hoger op naar het Noorden. Nu is het niet zo dat als de wijnboer vandaag Merlot gaat planten dat dan de oogst volgend seizoen al start. Het duurt ongeveer 20 à 25 jaar wil een wijnveld goed op smaak komen. Tuurlijk wordt er dan al lang geoogst. Maar de Duitse wijnboeren zijn zo’n 15 jaar geleden met de aanplant van de “franse” druiven begonnen. Nou dat is te proeven hoor!

Om u een goed beeld te kunnen geven over hoe deze wijnen ontstaan heb ik een overzicht gemaakt met de meest voorkomende en bekende druivensoorten. De komende tijd zal ik per druivensoort wat gaan vertellen.