Sauvignon Blanc

In Nederland is de tegenhanger van Chardonnay de Sauvignon Blanc. Deze druif zit hoger in zijn zuren en gaat anders om met zijn suikers. De belangrijkste regio’s zijn Loire en Bordeaux in de Oude Wereld. De bodem is hier heel anders dan in de Bourgogne bijvoorbeeld. Veel kalkrijker, en dat proef je direct terug in de wijn. De populairste wijnen van de Sauvignon Blanc zijn Sancerre, Pouilly Fumé van de Loire en Sauternes uit de Bordeaux.

Omdat Nederland een heel andere wijncultuur heeft dat de producerende wijnlanden (Frankrijk, Italië, Spanje en Duitsland) blijft het smaakpallet van ons ook achter. Dat is jammer want met een beetje wijnkennis kan de wijn-spijs combinatie met grote stappen vooruit gaan. Ik geef daar cursussen voor. Voor beginner en gevorderde wijndrinkers. En zelfs voor horecapersoneel. Want voor alles geldt weet wat je verkoopt en kom met goed advies! De gasten is bereid hiervoor te betalen!

Fruits de Mer (zeevruchten) gaat niet heel erg goed samen met een stevig houtgerijpte Chardonnay. De zilte tonen van de vissoorten worden helemaal weggeblazen door een vette botersmaak van de Chardonnay wijn. Een Sauvignon Blanc met een kalkgrond gaat veel beter. Die kalk is trouwens voor een groot deel van schaal- en schelpdieren afkomstig. Vanaf de oertijd is deze bodemopbouw al aan de gang.

Wijn-spijs combinatie dus. Een vuistregel die ik hanteer is “Wat samen groeit, dat samen vloeit”.

Oorspronkelijk komt dit ras uit de Loire en Bordeaux. Vanwege de kalk en frisse gronden. Met wat meer warmte verliest de Sauvignon Blanc iets van zijn karakter. Die worden gekenmerkt door frisse zuren, Citrus en groen met vegetale tonen. Niet de meest spannende druif, maar dat is mijn mening. In Nederland zijn Sancerre en Pouilly sterke wijnsoorten. Dus mijn wijn aanbeveling: bestel bij mij eens een Sauvignon Blanc uit de Pfalz. Dat is spanning en plezier in het glas en op je gezicht.

HEERLUK

Mijn wijnen:

Sauvignon Blanc